عکس های زیبا از خودروهای پیکان اسپرت در سال 91
تصاویر در حال لود شدن میباشند... شکیبا باشید!
در صورتی که هر یک از تصاویر باز نشد بر روی آن راست کلیک کرده و گزینهShow Picture را بزنید.
برای دیدن تصاویر در اندازه واقعی روی آنها کلیک کنید.
پـِیکان نام گونهای خودروی سواری ایرانی است که شرکت ایران خودرو تولید آن را از سال 1346 خورشیدی آغاز کرد و در حدود 40 سال آن را ادامه داد. از سال 1346 پیکان با دو مدل دولوکس و کارلوکس به بازار عرضه شد و در این سال وانت پیکان و تاکسی پیکان هم به آن اضافه شد و پیکان اتوماتیک نیز در سال 1349 به تولیدات افزوده شد. در سال 1350 و 1351 شش مدل پیکان تولید میشد که عبارت بود از دولوکس، وانت، کار، جوانان، تاکسی و اتوماتیک.
تاریخچه
یک دستگاه پیکان در ایران
بعد از چندین تلاش ناموفق برای ساخت اتومبیلهای فیات در اوایل دهه 1340، قرارداد مونتاژ پیکان (آخرین مدل هیلمن هانتر؛ مدل 1966) در ایران بین شرکت ایران ناسیونال (ایران خودرو کنونی) و گروه صنعتی روتس (Group Rootes) (دارنده کارخانه تالبوت) انگلستان، که در حال ورشکستگی بود، بسته شد و تولید این خودرو پس از یک دهه تولید در انگلستان، در ایران شروع شد. طراحی اصلی پیکان کاری از شرکت تالبوت از زیر مجموعههای گروه روتس بود. یک سال بعد در سال 1347 شرکت آمریکایی کرایسلر توانست گروه صنعتی روتس را بخرد که تاثیری بر روند تولید پیکان در ایران نداشت و مدلهای مختلف پیکان در ایران تولید میشد. در سال 1359 تولید پیکان با ظاهری جدید (معروف به چراغ بنزی) طراحی معروف کرایسلر بود در ایران آغاز شد. روند مونتاژ خودرو در ایران خودرو به همین ترتیب تا سال 1364 ادامه یافت و تا این سال کماکان قطعات اصلی از خارج وارد و شرکت ایران خودرو آن ها را مونتاژ میکرد، و در کنار آن قسمتهایی چون بدنه، رادیاتور، شیشه و کمک فنر عقب و جلو در ایران ساخته میشدند. در سال 1364 خط تولید پیکان در کرایسلر انگلستان متوقف شد و در شرکت پژو فرانسه ادغام شد و درنتیجه ایران خودرو با کاهش دستگاه انتقال قدرت اصلی مواجه شد و تولید پیکان از سقف بیش از 70 هزار دستگاه در سال 1363 به سه هزار دستگاه در سال 1368 سقوط کرد. در این سال کارخانه پژو موافقت کرد ایران خودرو با بکار بردن سیستم تعلیق و موتور پژو 504 بر روی بدنه پیکان، به تولید پیکان ادامه دهد که این روند در حدود شش سال دوام آورد. پس از آن با ساخت قطعات لازم در ایران، پیکان1600 در شهریور ماه 1371 تولید شد و تولید آن تا 25 اردیبهشت سال 1384، در حدود 13 سال، ادامه داشت. در روز 25 اردیبهشت سال 1384 پس از گذشت 38 سال و تولید دو میلیون و 295 هزار دستگاه، تولید پیکان متوقف شد و آخرین پیکان تولیدی به موزه فرستاد شد. پس از آن خط تولید این خودرو با سمند (خودرو) و رنو ال 90 (لوگان) جایگزین شد.
مدلها
- کارلوکس؛ تولید آن از سال 1346 آغاز شد و دارای حجم موتور 1725 سیسی بود. این مدل مجهز به نوارهای فلزی و آب کروم کاری در جای کنار بدنه، داشبورد چوبی، سپرهای استیل کوتاه بود.
- دولوکس؛ تولید آن از سال 1346 آغاز شد.
- استیشن
- وانت
- تاکسی
- اتوماتیک سال 1349 به تولیدات افزوده شد
پیکان جوانان (هیلمن جیتی)
استقبال ایرانیان از پیکان سبب شد در اوایل دهه 1350 مدل جوانان نیز که دارای حجم موتور 1800 سی سی، قدرت موتور بیشتر و دو کاربراتور بود به خط تولید پیکان اضافه شود.
یک دستگاه پیکان جوانان ساخت شرکت روتس ساخته شده در سال 1975 بر اساس خودرو هیلمن هانتر
دولوکس فیسلیفت
از سال 1359 پیکان با تغییری که کرایسلر در فرم ظاهری هانتر بوجود آورد، شامل تغییر کامل چراغهای جلو وعقب (به فرم بزرگ و یکپارچه کاملاً مستطیل)، پانل نشانگرهای مقابل راننده، تولید شد (این مدل در سالهای ابتدایی تولید به پیکان چراغ بنزی معروف بود).
پیکان پژویی
در سال 1370 ایران خودرو با استفاده از سیستم تعلیق و موتور پژو 504 بر روی بدنه پیکان، نوع جدیدی از پیکان را که در ایران به پیکان پژویی معروف شد تولید نمود و تا 6 سال به تولید آن ادامه داد.
پیکان 1600
تولید آن از شهریور 1371 با تولید موتور 1600 سی سی مگاموتور در ایران و استفاده از گیربکسهایی (از کشورهای آلمان آرژانتین و سرانجام تولید داخل) اکسلهای تولید ایران، آغاز شد و برای 13 سال ادامه یافت.
پیکانسواران نامدار
نخست وزیر امیرعباس هویدا بیشتر کالاهای ایرانی را میپسندید و راننده نیز نداشت و با پیکان خود به سر کار میرفت
اولین مصرف کننده نامدار پیکان امیرعباس هویدا، نخست وزیر پیشین ایران بود که تا آخرین روزهای صدارت، اتومبیل مرسدس بنز ضدگلوله خود را سوار نشد و پیکان سرمهای رنگش را ترجیح داد و او بود که جمله «به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان داشته باشد» را وارد تاریخ ایران کرد.